Deze Burundi betreft een single origin koffie en bestaat voor 100% uit Arabica bonen.

Smaak: kruidig & zoet

Nuances: sinaasappel en karamel

Geschikt voor: alle zetmethoden 

Land : Burundi

Regio : Muyinga

Hoogte : 1550  meter 

Oogst : Juni - December

Proces : Washed

 

 

Ligging 

Burundi is een klein land gelegen in het hart van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Rwanda, in het zuiden aan Tanzania en in het Westen aan Kongo. De groeihoogte van de koffieplantages variëren tussen de 1650 en 1950 meter boven het zeeniveau.

Naast de gewone Arabica planten groeien hier ook de Bourbon koffieplanten. Burundi heeft eigenlijk alles in huis om aan een hoge productie kwaliteit te voldoen. Er zijn ongeveer 600.000 kleine koffieboeren met elk een gemiddelde van 200 tot 300 koffieplanten. Alle boeren die dicht in de buurt van Muramba wonen, brengen de koffie naar deze plaats om de koffiebonen te laten wassen, sorteren en drogen. De bonen worden 16 uur gefermenteerd en daarna gewassen met het schone water uit de bergen.

De koffiebonen worden 14 dagen gedroogd op patio’s of Afrikaanse droogbedden.

 

Vrouwencoöperatie

Twee vrouwen hebben samen met behulp van het programma van de privatisering van de koffiesector van de nationale overheid nog 6 andere was- en droogplaatsen kunnen realiseren.

De Muramba, maar ook de andere 6 was- en droogplaatsen, zijn allen lid van de International Women’s Coffee Alliance (IWCA).

Het plan is om alle boeren onder te brengen onder één Coöperatie die geleid zal worden door vrouwen, omdat een groot deel van de boeren uit vrouwen bestaat.

Deze Afrikaanse koffie heeft de aciditeit, bitter en zoet prachtig in balans. Met als verrassing tonen van karamel. De Burundi is geschikt voor espresso, maar ook in bijvoorbeeld een cafetière.